Tretja skladba, tretja zahvala. Andrej Hrvatin je miksom, ki sva jih z Bačekom dolgo, dolgo brusila, dodal final touch. Mastering Vzorcev je relativno tih, ker nismo želeli izničiti naravne dinamike, vseeno pa odlično poveže zvočne sokove. Satoration studio did it again.

Umik je ena od tistih pesmi, v katerih sem zelo neposredno črpal iz sebe in svoje takrat čisto sveže in zelo osebne izkušnje. Ko sem jo v tistem obdobju igral, sem se počutil kot svoj lasten paparac, kot da šarim po lastnem drobovju. Čas pa postopoma zašije rane. Ostanejo brazgotine, za katere mogoče sploh ne veš več, od kod so se vzele.

Zdaj se mi zdi kot pesem, v kateri se lahko najde marsikdo. Fascinira me, kako je lahko neka situacija, ki se zdi tako tvoja, v resnici poznana skoraj vsem. Naša obsedenost z individualnostjo, unikatnostjo, nas dela slepe za kolektivno. Naše védenje in naše zmote, upi in strahovi, odločitve in neodločnost, vse to je veliko bolj, kot se zavedamo, določeno skozi našo človeškost, skozi našo živalskost, skozi kulturo, skozi religijo in znanost, tradicijo in duh časa …

O vsem tem sploh ne govori ta pesem.

98